Scheiden met een scheidingsbemiddelaar

De stap om te gaan scheiden, wordt zelden lichtzinnig genomen. Een lange periode van praten, van de relatie toch nog die ene laatste kans te geven, van in te zien dat het niet langer werkt tussen jullie en van uiteindelijk te beslissen dat het zo niet langer kan. Het hoeft niet gezegd te worden dat dit een zware en pijnlijke periode in jullie leven is.

Hulp van een onafhankelijke professional

Omdat jullie beiden emotioneel zwaar onder druk staan, is het tijdens de periode van de echtscheiding soms moeilijk om alle zaken nog in het juiste perspectief te zien en rationele beslissingen te nemen. Een scheidingsbemiddelaar (ook wel een mediator genoemd) is een onafhankelijk en neutraal persoon die de zaak vanop afstand zal bekijken en jullie zal helpen om de dialoog op gang te brengen.

Tijdens een intakegesprek zal eerst vooral geluisterd worden naar jullie verhaal en jullie verwachtingen. De bemiddelaar is perfect op de hoogte van wat wettelijk kan en mag en zal jullie daar ook uitvoerig over inlichten en adviseren. Hij geeft aan welke mogelijkheden er zijn en wat daarvan de gevolgen zijn. Jullie kunnen tijdens de bemiddeling zelf beslissingen nemen die dan daarna door de rechtbank bekrachtigd worden en uitwerking krijgen. Uiteraard dienen ook binnen dit systeem de wettelijke regelgevingen gerespecteerd te worden, maar de marges zijn ruimer om tot een aanvaardbaar akkoord te komen waar jullie beiden vrede mee hebben.

De voordelen

Zonder twijfel het grootste voordeel aan scheiden met de hulp van een scheidingsbemiddelaar is het kostenplaatje dat een heel stuk lager zal zijn dan wanneer jullie beiden een advocaat inschakelen. Omdat jullie samen tot oplossingen kunnen komen die jullie beiden aanvaardbaar vinden, is de sfeer over het algemeen rustiger dan een scheiding voor een rechtbank met advocaten. Jullie kunnen zelf compromissen zoeken, jullie kunnen geven en nemen en jullie kunnen praten met elkaar. Zeker wanneer er kinderen in de scheiding betrokken zijn, is het belangrijk dat er ook daarna nog gepraat kan worden en dat jullie niet permanent op voet van oorlog staan.

Om onnodige kosten te maken kan je het best op zoek gaan naar een mediator in de regio. Woon je bijvoorbeeld in Tilburg, zoek dan in Google naar Mediator Tilburg voor een Mediator uit de buurt. Laat je niet verleiden door advertenties die beweren dat ze in jullie stad zitten maar uiteindelijk ergens anders zitten.

Als jullie de beslissing genomen hebben om te scheiden en jullie willen dit liever zonder advocaten doen, dan biedt een scheidingsbemiddelaar de perfecte oplossing. Ga op zoek naar iemand waar jullie beiden vertrouwen in hebben en laat deze professional jullie bijstaan gedurende het proces waar jullie door moeten. Zowel voor jullie zelf als voor de kinderen, zal deze manier van scheiden een rustiger en serener verloop kennen.
Scheiden is uiteraard afscheid nemen en dat gaat steeds gepaard met een rouwproces. Geef deze rouwperiode dan ook zeker alle tijd en ruimte. Soms ontstaat er nog ruimte voor vriendschap, ook hier zijn afspraken van groot belang.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.